Vissza a cikkekhez
 
 
 
Cats
Venczel Vera - Czapp György
A művésznő a Főiskola elvégzése óta csak a Vígszínház társulatában volt szerződtetett színésznő. Kedvenc szerepei közé sorolja a Ványa bácsi, a Bernarda Alba háza, A csodálatos Vargáné, A nyár, a Twist Olivér, A kassai polgárok, a Sógornők és az Angyali üdvözlet című darabokat. Láthattuk a TV-ben a Fekete város, a Pillangó, az István király, a Zúzódás, a Nóra és moziban a Kárpáthy Zoltán, az Isten hozta őrnagy úr, az Utazás a koponyám körül, az Egy szerelem három éjszakája, a Julianus barát és az Egri csillagok című filmekben. Czapp György formatervező és grafikus, az Iparművészeti Egyetemen tanít a Formatervezési Tanszéken. Kapott díjat az év legszebb csomagolásáért, kapott aranydiplomát a bagdadi vásár magyar pavilonjának tervezéséért és Ferenczy Noémi-díj büszke birtokosa. A szép II. kerületi ház és kert ideális otthon macskák számára:
- Férjem vidéken született, neki már gyerekkorában voltak macskái, nekem 1985-ben volt az első cicám, amikor már itt, kertes házban laktunk. Samut megörököltük, ő egy félszemű, herélt, fekete macska volt. Hosszú ideig volt hűséges társunk, 1999-ben búcsúztunk el tőle végleg. A hosszú 14 év alatt is próbált hozzánk egy-két kóbor macska beköltözni, de Samu nagyon féltékeny és vad volt, így nem bírt más macskát elviselni. Samu szó szerint egy öntörvényű vadóc volt, hosszú éveknek kellett ahhoz eltelnie, hogy egyszer csak az ölembe kívánkozzon. Ez a viselkedésforma valószínűleg annak volt köszönhető, hogy hozzánk kerülése előtt nem volt embertársaságban és mint egy igazi kandúr, sokat verekedett (így vesztette el az egyik szemét is). Élete utolsó részében már sokat változott a magatartása, ragaszkodóbbá vált de ugyanúgy titokzatos és független maradt.
Érdekes az is, hogy a németjuhász kutyánkkal együtt nőtt fel, elviselték egymást, de nem lettek soha sem igazi barátok, valamin mindig összevesztek. Elmesélek néhány érdekességet is vele kapcsolatban. Samu tiszta volt, még műtét után sem piszkított bárhová, elvonszolta magát az almáig és oda ürített. Féltékeny és kíváncsi volt, pl. amikor a szomszédban kiscicák születtek és mi adtunk nekik enni, ő úgy érezte, mintha el lenne hanyagolva. Kíváncsisága miatt többször bajba került, pl. a szomszéd ház tetejéről csak a férjem tudta létrával lehozni, miután felmászott éjszaka. Az utcánkban három házzal odébb 2 napot töltött a pincében, miután bezárták és csak a későbbi rettenetes nyávogásra lettek figyelmesek. Samu halála után leltünk rá Samira, aki kísértetiesen hasonlított Samura, csak ő lány volt. Sami a lányát, Csocsót védte az utcán a szakadó esőben, aki nem fekete, hanem cirmos volt. Miután örökbe fogadtuk őket, mindkettejüket megfürdettük, féregteleníttettük és beoltattuk, majd kis idő múlva ivartalaníttattuk. Anya és lánya, bár szeretik egymást (összeölelkezve alszanak), azért verekszenek és pofozkodnak is néha. Ők sokkal ember közelebbi cicák lettek, mint Samu, pl. amikor a kertünkben egy kis rigó kiesett a fészkéből és mi tápláltuk, megmagyaráztuk nekik, hogy ő is hozzánk tartozik, nem szabad bántani. Jelenleg jó egészségi állapotban és boldogan, a kertet élvezve töltik napjaikat nálunk.


Forrás:  Cats