Vissza a cikkekhez
 
 
 
Címlapunkon: Venczel Vera
Venczel Vera nem változik. Hosszú évek óta ugyanaz a törékeny termet, csodálkozó melegbarna szempár, mosolygó kislányarc, amely pillanatok alatt komollyá, töprengővé változik.Miről töpreng, gondolkodik ez a gyereklány, aki annyi nagy szerepben bizonyította tehetségét, átalakulási képességét, vonzó lénye varázserejét?


- Filozofálni csak akkor szoktam, ha ráérek és én nagyon szeretek nem ráérni. Azt hiszem, ez minden színésznő vágya: az elfoglaltság, az újabb és újabb szerepek, a készülődés izgalma, a premierek láza. Megszokni nem lehet, nem is szabad. Idősebb és nagyon tisztelt kolléganőim arcán is látom az elfogultságot, az aggodalmat a sikerért. Örülök neki. A rutin nem minden, sőt olykor majdnem semmi...
A televízióból érkezett Venczel Vera, sima haja az imént még komoly loknikba volt fésülve - Gárdonyi Géza: Ida regényé-ben játssza a főszerepet, kétrészes televízió-játék lesz. Reméli, hogy olyan sikeres, mint egyik legemlékezetesebb, díjazott alakítása a Pillangó Hitves Zsuzsikája.

- Nemcsak rajongó, romantikus leányokat alakítok - tiltakozik a "skatulya" ellen, - hanem olykor például kamaszfiúkat is. Twist Olivér voltam a Gyermekszínházban és mondhatom, fiúvá változni nem kis feladat. Ilyenkor éppen úgy elszakad önmagától az ember, mint amikor a Ványa bácsiban szép lánnyá maszkírozva igyekeztem a nyílt színen megcsúnyulni a keserűségtől, kiábrándultságtól.

Nem kérdezem, hogy elégedett-e. Hét esztendeje végezte a Színházművészeti Főiskolát, a Vígszínház tagja, sokmindent játszott, jelenleg két darabban van "benne", A kör négyszögesítése és a Vadnyugati szél - előadásain láthatja a közönség.

És hallani is olykor - bár ritkábban - szinkronszerepekben, rádiójátékokban.

- "Dobozban" van a Szeptember vége című tévéjáték, amelyben Szendrey Júliát alakítom. Rendkívül érdekes feladat volt, örülök, hogy közelebbről megismertem ezt az érdekes, sokat vitatott nőalakot. Ugyancsak befejeztem az "Egy óra múlva itt vagyok" újabb sorozatának forgatásár, amelyben Láng Vince (Harsányi Gábor alakítja) felesége vagyok.

- És mi lesz nyáron?

- Pihenni fogok. Hacsak...

Hacsak nem jön közbe valami, valami olyan szerep, felkérés, amelyre nem lehet nemet mondani.


Bende Ibolya

Megjelent: Pesti Műsor 1974. 23. szám