Vissza a cikkekhez
 
 
 
Mit csinál?
Venczel Vera
A hatvanas évek végétől a hetvenes évek közepéig számos magyar játékfilmben, tévéjátékban találkozhattunk vele. Az Egri csillagokban, Tótékban, az Ida regényében s a Tűz balladájában... Azután eltűnt, mintha föld nyelte volna el. Képernyőn, filmvásznon csak ritkán, elvétve lehet látni.

- Túlkínálat van belőlünk - mondja kedvesen. - Sok a színész, s egyre kevesebb az eljátszható szerep, nincs pénz új színdarabok bemutatására, tévé-mozifilmek forgatására. Jelenleg ott tartok, hogy minden munkának örülnöm kell; ha adatik valami, el kell fogadnom.

- Pedig annak idején, évekig - már a főiskolán is - az agyondédelgetett színészek közé tartozott. Mostanában mikor volt "telt ház" a határidőnaplójában?

- Azért most is elég zsúfolt a noteszom. Legfeljebb nem olyan látványos munkára hívnak, mint hajdanán.

- Mindezt olyan magától értetődően mondja, mintha ez így volna rendjén. Mi az a fix pont, amibe mindig megkapaszkodhat?

- Magánéletemben a biztos pont a családom. Ami a munkát illeti: Nekem még nem is olyan rossz a helyzetem. Jelenleg ugyanis 1992-ig érvényes szerződésem van a Vígszínházban. A Régi pesti kabaréban és a Sötétség délben című darabban lépek fel. Most még forgatok is Kodolányi János Julianus barát című tévéfilmjében a magyar asszony figuráját kell megszemélyesítenem.

- Néhány kollégája, talán azért, hogy kipróbálja magát más területen is, rendez, műsort vezet. Még nem gondolt hasonlóra?

- "Megrendezem" én magamban az adott jelenetet, de a nyilvánosság előtt csak egy másik ember bőrébe bújva tudok feloldódni. Önálló estre azonban már gondoltam.

- Most éppen az Ódry Színpadon beszélgetünk, Fame - Hírnév című előadása után. Szereti ezt a darabot?

- Nagyon. Tetszik, hogy sok fiatal művésszel játszhatok.

- Az még nem jutott eszébe, hogy esetleg tanítson is a főiskolán?
- Talán...

- Úgy érzem a szavaiból, bízik a jövőben...

- Őszintén mondom, hogy nem vagyok megkeseredett ember, nem várom türelmetlenül a telefonhívásokat. S legfőképpen nem merengek a múltbéli sikereimen. Bízom benne, hogy idővel a koromnak, egyéniségemnek megfelelő, változatos szerepekben láthat majd a közönség.


Csepeli Anna Mária
tvr hét 1991/21.