Vissza a cikkekhez
 
 
 
Vicuska Barátok közt
RTL Klub Online - Fókusz - Piri Tünde
2005.05.31


Egy igazi színészlegenda tűnik fel hamarosan a Mátyás téren. Venczel Vera, az Egri csillagok Cecey Évája a népszerű sorozatban tér vissza képernyőre.

A színésznő filmjein egy ország nőtt fel. Ideált teremtett meg, amikor frissen végzett színészként életre keltette a magyar filmek naiváit.
- Nagyon nagy tisztelője vagyok. Tulajdonképp amikor majdnem minden magyar filmnek ő volt naivája, akkor döntöttem el, hogy színész leszek - meséli Tihanyi-Tóth Csaba, a sorozat Novák Lacija.

Az egykori Vicuska és megannyi híres szerep alakítója most nagymama jelmezt ölt. A Barátok közt Novák családja ugyanis hamarosan egy új taggal bővül. A filmsorozatban eddig is láthattunk már jól ismert színészeket. Legutóbb Pécsi Ildikó vendégeskedett a sorozatban, sőt Tahi Tóth László is hetek óta estéről-estére feltűnik.
Venczel Vera esete most azért más, mert a filmkészítők egy speciális, igen nehéz szerepre kerestek megfelelő színésznőt.

- Van egy idős ember, aki nagyon nehéz perióduson, egy betegségen, az Altzheimeren megy keresztül. Hogy mindez hogy érinti a családot, és hogy ő mit él át, nagyon fontos számunkra, hogy valaki hitelesen tudja bemutatni - magyarázza Kalamár Tamás, a sorozat producere.

A színésznő 1968-ban, amikor kijött a főiskoláról és eljátszotta az Egri csillagok Vicuskáját, azonnal tarolt. Fiatal színészként játszhatott Ruttkai Évával, Latinovics Zoltánnal és Sinkovics Imre mellett tanulhatott. Most pedig mások hálásak azért, hogy vele játszhatnak együtt.

Venczel Vera Gitta nénit, az Alzheimer-kórban szenvedő idős asszonyt alakítja. Ő Orsolya ex anyósa, Noémi nagymamája, aki nemcsak hogy hirtelen előkerül, de betegsége kapcsán nehéz feladat elé állítja Novákékat. A megformálandó karakter rögtön megtetszett a színésznőnek.

- Egy kiszolgáltatott helyzetbe kerülő ember és az őt körülvevők viszonya, tehetetlensége, mindenképpen olyan dolog, amit érdemes megmutatni és érdemes foglalkozni vele - mondja Venczel Vera.

A színpadon otthonosan mozgó, de a kamerákhoz is szokott színésznő számára érdekes volt belebújni Gitta néni bőrébe. A hitelesség miatt a forgatások előtt egy budapesti kórházba járt tanulmányozni a leginkább időseket érintő, felejtéssel, elbutulással járó idegrendszeri betegséget.

-  Köszönet azoknak a betegeknek, akik engedték, hogy ott lehessek - mondja a művésznő.

- Azt hiszem, hogy a személyisége nagyon sokat fog adni nemcsak a sorozatnak, hanem ennek a karakternek, amit megformál - véli Kalamár.

A sorozatbéli családot alakító szereplők el vannak ragadtatva, hogy a mára példaképpé vált Venczel Verával forgathatnak néhány héten keresztül. Még akkor is, ha a nagymama július közepétől kizárólag borzolni fogja a sorozatbéli kedélyeket.