..
..
"A kuratórium egyhangúan úgy ítélte meg, hogy a Jászai-díjas színművésznő követője a págeri hagyományoknak: annak az eszköztelen, nemes színjátszásnak, amelyben a színész lelke, szeme, járása érvényesül, nem pedig, anélkül, hogy bárkit megbántanék a színpadi látvány" - mondta Bálint Márta. Közlése szerint a díjról szakmai zsűri döntött, amelynek örökös tagjai: Hegedűs D. Géza, Tordy Géza, Réz András, Szalma Tamás és Gyarmati Antal, a színész unokája.
Venczel Vera igencsak meghatódva vette át Páger Antal pecsétgyűrűjének másolatát Dr. Buzás Pétertől január 28-án a Hagymaházban. Az ünnepség előtt a művésznő is megkoszorúzta Páger Antal házát (a fotón ez látható) a most már a színészóriás nevét viselő utcában. Ezután a Csanád vezér tér sarkánál az egybegyűltek leleplezték a Páger Antal utca új névtábláját. Venczel Vera a szokásoknak megfelelően a Hagymaházban vehette át a Páger-gyűrűt.
A telt házas "előadáson" - ahogy a kitüntetett Venczel Vera mondta - önmagát kellett adnia a közönségnek, amely szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a színésznő jelenlétét. A láthatóan meghatódott Venczel Vera elmondta, csak most, hogy a kezén van a gyűrű meri elhinni, hogy idén valóban ő a kitüntetett. A díjazottal Réz András egy kávé mellett beszélgetett el. Venczel Vera bevallotta, egy szemhunyásnyit sem aludt az éjjel, olyan boldog és izgatott. Utoljára akkor érzett így, amikor megtudta, felvették a színművészetire. A beszélgetésen a művészi pályakép áttekintése mellett a színésznő életébe is bepillanthattunk, megtudtuk, hogy macskákkal él együtt, akiket nagyon szeret, autonómiájukat, szenvedélyességüket pedig csodálja. Sajnos, nem sikerült sok barátot gyűjtenie az évek során, de talán ez szakmai ártalom is. Ha nyaralna, olyan helyre menne, ahol vakítóan tiszta kék az ég. Réz András hozzátette, ez a hely akkor akár a Hagymaház előtt is lehetne. A művésznőt az átadó után többen is várták a kijáratnál, hogy személyesen gratulálhassanak a Páger-díjához.
Venczel Vera a Páger Antal utca új névtábla avatásán
Venczel Vera átveszi a díjat
Venczel Vera
Venczel Vera és Dr. Buzás Péter polgármester
Venczel Vera ujján a gyűrű
Venczel Vera a Páger Antalról rendezett kiállításon
..