eddig
Venczel Vera és Juhász Dósa János
Venczel Vera és Juhász Dósa János
Venczel Vera és Juhász Dósa János
Venczel Vera
Venczel Vera autogrammot ad
..
50evesegricsillagok_BOR2
50evesegricsillagok_BOR3
50evesegricsillagok_BOR
50evesegricsillagok_BOR6
50evesegricsillagok7
50evesegricsillagok_BOR7
50evesegricsillagok3
50evesegricsillagok4
50evesegricsillagok5
50evesegricsillagok8
50evesegricsillagok11
Pontosan ötven évvel ezelőtt, 1967 nyarán kezdte el Várkonyi Zoltán rendező a Gárdonyi Géza, Egri Csillagok című regényéből készült film előkészületi munkáit és a forgatását. Az akkor - és még a mai szemmel is - szuperprodukciónak számító alkotás közel másfél éven át készült, a kor legjobb színészeivel, kaszkadőreivel és filmtechnikájával. A fél évszázados emlékeket hétfőn közösen elevenítették fel a film főszereplői, illetve a stáb tagjai. Az eseményt a Mohorán lévő Tolnay Klári Emlékház tulajdonosai szervezték, és természetesen meghívták Eger város képviselőit is.
Ezután Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket és a színészeket, akik közül jelen volt a Vicuskát alakító Venczel Vera, az egykori Bornemissza Gergely Kovács István és Török Jancsi megszemélyesítője, Benkő Péter, valamint a film akkori rendezőasszisztense Ordódy György rendező. A színészeket Vadas Zsuzsa újságíró faggatta a kulisszatitkokról. Venczel Vera a törökországi jelenetek kulisszatitkairól mesélt, amelyeket Bulgáriában vették fel, sőt, miután a laborban a film megsérült, egyes részleteket a Balatonnál újra forgattak. Mindez persze nem látszik a filmen. A Bulgáriából való hazautazás is szóba került, hiszen épp aznap, amikor indultak volna, az kitört az 1968-as prágai forradalom és az egész szocialista tábort mozgósították, a Fekete-tengeren reggelre hadihajók százai sorakoztak, ők pedig egy katonai különrepülővel tudtak csak hazajönni. Venczel Vera mesélt arról, hogy amikor Bárdy Györggyel vívtak a film kulcsjelenetében, azt Várkonyi Zoltán nem engedte instruálni, csak annyit mondott: "ugorjatok egymásnak!" Így történt, az az egy felvétel készült és az is került bele a filmbe.
Egy Egri Csillagok rendezvényről nem hiányozhatott az Egri Bikavér és az Egri Csillag bor sem. Ezt Mohorán Juhász Ádám, a Juhász Testvérek Pincészet főborásza prezentálta. Mesélt az Egri Bikavér regényhez kötődő legendájáról, a bikavér hungarikummá válásáról, majd minden vendégnek átadott egy-egy palack Egri Bikavért és Egri Csillagot, majd a pincészet jóvoltából a vendégek is megkóstolhatták az Egri borvidék büszkeségeit.
Forrás: Egri Bikavér Hungarikum    fotó: Ebner Béla, Berán Dániel