Eörsi István:
HordókBemutató: 1968. 10. 04.
Rendező: Horvai István
Anna, Barláék leánya - Venczel Vera
Tomanek Nándor és Venczel Vera
Benkő Gyula, Szegedi Erika, Venczel Vera és Földi Teri
Venczel Vera és Tomanek Nándor
Szegedi Erika, Venczel Vera és Földi Teri
Tomanek Nándor és Venczel Vera
 
Double click to edit
Venczel Vera, a rövid szoknyás filozófus moralista szerepében ismét stílusérzékét és talpraesett kedvességét bizonyította.
 
A szerző írásából:
Következő darabomat, a Hordók-at a Pesti Színház mutatta be, Horvai István rendezésében. Itt részesülhettem először abban a tanulságos élményben, hogy próbáról-próbára követhettem a darab alakulását. Horvai viszont vállalta az izgága szerző állandó jelenlétének nem kis kockázatát. Ennek következtében - vele együttműködve - tökéletesen átírtam a darabot. Jelenetek, figurák maradtak ki, sőt Venczel Verát a bemutató előtt nem egészen két héttel, legőszintébb sajnálatomra meg is öltem.
A főszerepben Tomanek Nándor az intellektualizmust száraz, önemésztő dühvel vegyítette. Ha a figura értékei elenyésznek, akkor a leleplezés túl könnyű és nem bizonyító erejű; ha az értékek túltengenek, akkor elnyomják a kritikát. Tomanek kitűnően megtalálta az egyensúlyt, még fejenállva is.
Az előadás másik, számomra igen kedves alakítása Venczel Veráé volt. A Tomanek-figura erkölcsi ellensúlyát kellett megteremtenie, naivitással és józan ésszel. Végtelenül nehéz lehet egy intellektuális darab igazságait hordozni, pláne kislányformában; Venczel kikerülte a tudálékosság és a hercigeskedés csapdáit, azt játszotta, amit reméltem.
...