Bertolt Brecht:
A kaukázusi krétakörBemutató: 2003. 10. 10.
Rendező: Zsótér Sándor
Arkadi Cseidze - Venczel Vera
 
A Zsótérnál fantasztikusan újjászületett Venczel Vera - aszkéta felsőtest, sárga "est háziasszonya" elegancia-slafrok a Benedek Mari-kollekcióból - kíméletlen érveket közvetít, metsző elmeéllel.

KOLTAI TAMÁS
 
"Mivé lenne A kaukázusi krétakör, ha Venczel Vera figyelmes, koncentrált jelenléte nem szorítaná egységbe?"

Bogácsi Erzsébet
 
Kanári sárga tüllszolnyában jelenik meg A kaukázusi krétakör vígszínházi előadásában. Rossz szó, hogy megjelenik, jelen van, központi helyet foglal el, uralja a színpadot, birtokába veszi, amennyire ez egyáltalán lehetséges. Hatalmas színpad és kicsike nő, a színházban nem érvényesek a hétköznapi méretek, a nagy törpévé zsugorodhat, és óriássá válhat, aki aprónak látszik (hány álnagyságot láttunk mikroszkópikussá zsugorodni, és hány átlagosnak tetsző kalibert monumentálissá nőni). Venczel Vera a Brecht-előadásban betölti a teret, nem a légteret, a szellemi erőteret.

Csák Judit
 
Zsótér Sándor rendező:

És tegnap este  nagyon szerettem volna, ha sok ember látja a Venczel Verát, mert én komoly erkölcsi tőkét látok abban a színészetben, ami összeért, összesűrűsödött. Értelmesnek látom ezt a sok szenvedést, ami történhetett. Ez hirtelen formát kap, és energiává változik. Egy alárendelt szerepet játszani - ami nélkül ez az egész történet nincsen, de ha ő szerepelni akarna, vagy előre akarna türemkedni, akkor kétségbeejtő és iszonyatos dolgok történnének.
 
Elhangzott a POSZT nézőtalálkozón:

Farkas Mónika újságíró:

Nekem ez az este a totális színházi élmény volt. Mikor felment a függöny, nekem leginkább Pina Bausch jutott az eszembe, tehát azok a színek, az az esztétikai és érzéki gyönyör, ami áthatott. Csak azt láttam, azt a teret, azokat a színeket, azokat a formákat. És nem csak a nyitó kép, hanem a záró kép - nyilván azért volt az a katartikus élmény, hogy akik igazán ott voltak, azok sírtak. Látni a Venczel Verát, hihetetlen. És kicsit igazságtalan, hogy két színészről beszélünk az este folyamán. Venczel Vera egyszerűen gyönyörű volt. És az a ruha, és az egész jelenléte. - Tehát, hogy látni a Vígszínház művészeit, hogy ilyen munkára képesek - azt gondolom, hogy tényleg erről van szó. És ha azt mondjuk, hogy Európai Unió, akkor ezzel az előadással igenis lehet menni és mutogatni, hogy mi ezt tudjuk. Mert ez egy olyan színvonalú, ami túlnő azon, hogy ez a magyar színház. Ez nemzetközi színvonalú.
Venczel Vera
..