Henrik Ibsen:
Peer GyntBemutató: 1999. 03. 29.
Rendező: Udvaros Béla
Aase - Venczel Vera
 
Aase anyó (Venczel Vera Jászai-díjas) szereti, félti fiát, de látja hibáit, emberi gyöngeségeit. Választott életformájáról őszintén beszél: "Nem könnyű a sorsnak nézni szemébe, / próbálja az ember elűzni búját, / s belefojtja a gondolatok szomorúbbját / ez a szeszbe, az hazudásba, mesébe. / Nekünk kaland kellett, meseszó, / királyfi, vadállat, furcsa manó. / Leányrablás."
Venczel Vera Aase anyója tiszta, érett, hibátlan, sallangtalan, természetesen egyszerű színpadi alkotás.

Somlyódi János
 
Az előadás rendezője, Udvaros Béla így beszélt az előadásról:
- Persze, hogy gyönyörű a Peer Gynt, remélem, szépen rendeztem meg, Venczel Vera ebben a halál-jelenetben is felejthetetlen
- Igen, aki ama bizonyos Bölcs Náthán után most ismét főszereplője az Evangéliumi Színháznak, itt a színész választása bátor dolog volt. Hogy Venczel Verát, ezt a törékeny, fiatal hangú színésznőt merte Aase szerepére hívni egy igen emlékezetes Gobbi Hilda Aase anyó-alakítás után. És Venczel Vera nagyszerű volt ebben a teljesen más felfogásban megformált szerepben.
- Igen, tudnillik rájöttem arra, hogy többek közt az a Gobbi-féle Aase, amely színháztörrténeti legenda és remeklés, nem az ibseni gondolatot formálta meg.
- Egészen más volt Ladányi Ferenc Peerje is.
- Teljesen más, hadd említsük meg O. Szabó Istvánt, aki a mi Peerünk. Visszatérve az Aase-témához, hamis képet adott róla az akkori előadás. Ti. matuzsálemkorú öregasszonyt mutatott be, ami önmagában is hatott érzelmeinkre, holott Aase anyó egy negyvenöt éves, ereje teljében lévő, fiatal parasztasszony. S amikor Venczel Verának fölajánlottam, hogy vele játszatnám, elképedt, hogy miért akarok én belőle anyókát csinál, akkor azt mondtam: Veruskám, majdnem azt kell mondanom, te is öreg vagy már a szerepre, ez egy fiatal, negyvenöt éves parasztasszony.
O. Szabó István és Venczel Vera
..