Anton Pavlovics Csehov:
Ványa bácsiBemutató: 1970. 04. 03.
Rendező: Horvai István
Szofja Alekszandrovna (Szonya) - Venczel Vera
 
Ruttkai Éva és Venczel Vera
Ruttkai Éva és Venczel Vera
Latinovits Zoltán és Venczel Vera
Venczel Vera és Tomanek Nándor
Péchy Blanka és Venczel Vera
Venczel Vera és Latinovits Zoltán
"Venczel Vera, ha nem is pontosan Szonya-alkat, és természetes bája-üdesége enyhíti a drámát, amely ennek a csúnya kis teremtésnek örökre reménytelen sorsát már most meghatározza, hiánytalanul oldja meg feladatát."
Koltai Tamás

Népszabadság 1970. 04. 21.
 
Nem a tavalyi vígszínházi felújítás értékeit, és nem is Latinovits nagyszerű Ványa bácsiját szeretnénk most késve "felfedezni", hanem Szonját. Pontosabban Venczel Vera alakításának izgalmas alakulását, fejlődését. A színházi lapok időnként szóvá teszik, hogyan fakul meg néha a bemutatótól a sokadik előadásig egy-egy színészi teljesítmény. Ezúttal az ellenkezőjét szeretnénk örömmel nyugtázni: a sugárzóan szép Venczel Vera, aki a premieren szinte csak a maga "csúnyaságának" elfogadtatásával küszködött - reménytelenül, Latinovits Ványa bácsija mellett valóban belülről "megcsúnyult", elszürkült, és lélekben kiragyogott, játékában felnőtt nagyszerű partnere mellé.
Földes Anna
...
 
Venczel Vera méltó tagja a "nagyok" együttesének: Szonyája szép és tiszta alakítás, ami annál nagyobb érdem,  mivel ez a darab egyik legnehezebb szerepe.
Fencsik Flóra

Esti Hírlap   1970. 04. 08.
 
Venczel Vera verébszürke, halvány, csöppet esetlen, házias, derék kis Szónyája megrendítő. Hétköznapi dráma az övé, egy eset a sok közül, ragyog a lelke, de nem kell annak, akit szeret.

Tükör  1970. 04. 14.
 
Szónyát Venczel Vera megragadó őszinteséggel játssza el. Talán kicsit gyermeki az alkata ehhez a szerephez, de ezt finom jellemformálással feledteti. Belső szépséget áraszt, s legnagyobb erénye: halk, bensőséges alakítását látván nem jut eszünkbe, hogy valójában milyen szép, külsőleg is. Utolsó jelenetüknél Tomanekkel - remek rendezői megoldás! - az ósdi, golyós számolószerkezet mögött, minden érzegősség nélkül megrendítően szép, s egyetlen pillanat alatt elmondja ez a jelenet e két ember sivár, reménytelen, számoszlopokba fulladt életét."
Demeter Imre
Film Színház Muzsika 1970. ápr. 11