2008 - Örökös Tagság a Halhatatlanok Társulatában

A Halhatatlanok Társulatának immár Venczel Vera is Örökös Tagja lett. Közönség szavazatok alapján dölt el, ki lesz a Kuratórium által javasolt, kategóriánként 4-4 művész közül Örökös Tag.
A közönség, a néző ismét szeretetéről biztosította Venczel Vera színművésznőt, nagyon sokan voksoltak rá.
Az Örökös tagok lábnyomát megörzik az utókornak, szeptember 21-én fémbe öntve helyezték el a Pesti Broadway-n, a Nagymező utcában. A kitüntetett művészek tiszteletére gálaműsort rendeztek a Nemzeti Színházban június 7-én.
Gála műsoron készült képek
  Gálaműsor az MTV videótárában
Örökös tagok a Napkeltében  Néhány kép a műsorból
Halhatatlanok Társulata az MTV videótárában   Néhány kép a beszélgetésből
2005 - PREMIER-DÍJ

A Premier című magazin a tavalyi POSZT-on kiemelkedő alakítást nyújtott, díjjal mégsem jutalmazott Venczel Verának Gyémánt László festményét adta át, mely a művésznö portréja.
2005 - Páger gyűrű

A kuratórium egyhangúan úgy ítélte meg, hogy a Jászai-díjas színművésznő követője a págeri hagyományoknak: annak az eszköztelen, nemes színjátszásnak, amelyben a színész lelke, szeme, járása érvényesül, nem pedig, anélkül, hogy bárkit megbántanék a színpadi látvány" - mondta Bálint Márta. Közlése szerint a díjról szakmai zsűri döntött, amelynek örökös tagjai: Hegedűs D. Géza, Tordy Géza, Réz András, Szalma Tamás és Gyarmati Antal, a színész unokája.
Venczel Vera igencsak meghatódva vette át Páger Antal pecsétgyűrűjének másolatát Dr. Buzás Pétertől január 28-án a Hagymaházban. Az ünnepség előtt a művésznő is megkoszorúzta Páger Antal házát (a fotón ez látható) a most már a színészóriás nevét viselő utcában. Ezután a Csanád vezér tér sarkánál az egybegyűltek leleplezték a Páger Antal utca új névtábláját.Venczel Vera a szokásoknak megfelelően a Hagymaházban vehette át a Páger-gyűrűt.
Páger gyűrű >>
2004 - Ajtay Andor-díjAz Ajtay Andor Emlékdíj tulajdonosa Harkányi Endre, valamint (közösen) Pap Vera és Venczel Vera lett.


2003 - Ruttkai Éva-emlékdíj

A Ruttkai Éva-emlékdíjat Ruttkai Éva lánya, Gábor Júlia alapította 1986-ban, a színművész távozásának évében, és 1987 óta adja át minden évben december 30-án , Ruttkai születésnapjának előestéjén, az előadás előtt a jelképes gyűrűt a Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján annak a színművésznek, aki az elmúlt év kiemelkedő művészi teljesítményét nyújtotta.
Forrás: WIKIPÉDIA
1987 - Kazinczy-díj
Venczel Vera a Vígszínház művésznője, és Kövesi Józsefné mohácsi gimnáziumi tanárnő lettek a Kazinczy-díj jutalmazottai. Az alapítvány Péchy Blanka adománya, a "Szép magyar beszéd" mozgalomhoz kapcsolódván, az anyanyelv példamutató művelését honorálja.
1985 - Nívódíj

Az 1984-ben készült Tériszony című televíziós produkcióban nyújtott alakításért.
1977 - Kritikusok díja

Az új esztendő elején értékelik a rádióban az elmúlt év kiemelkedő hangjátékait. Ilyenkor osztják ki a kritikusok díját a dramaturgia gondozásában készült műsorok szerzőinek, rendezőinek, közreműködőinek. A zsűri neves napi- és hetilep-kritikusokból áll, akik rendszeresen figyelemmel kisérik a rádió munkáját. A zsüri elnöke: Illés Endre. Ezen a héten csaknem mindennap díjazott produkciókat hallhatunk. Hétfőn Mándy Iván lírai hangjátékát "Játék a téren" címmel, amelynek magas színvonalú rendezéséért Varga Géza, kiemelkedő színészi alakításáért Venczel Vera kapta meg a kritikusok 1977. évi díját.
1977 - Nívódíj

A Magyar Rádió Nívódíjban részesítette Venczel Verát, a Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésének hangjátékbéli Szonya szerepének megformálásáért.
1977 - Varsányi Irén-emlékgyűrű


A "Varsányi Irén"-emlékgyűrűt, amelyet a Vígszínház kollektívája titkos szavazással ítél oda egy-egy kiváló teljesítményt nyújtó művésznek,  1977-ben Venczel Vera kapta meg. A gyűrűt ünnepélyes keretek között a színház igazgatója, Várkonyi Zoltán nyújtotta át a művésznőnek.
1975 - Jászai Mari-díj


A színházi szakma egyik legnagyobb elismerését, a Jászai Mari-díjat olyan -többnyire fiatal - színművészek kapják, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak játékukkal.
1970 - Arany Nimfa-díj

                 
Monte-Carlo


A legjobb női alakítás díja

A Pillangó című filmben nyújtott alakításáért.


1970 - Nívódíj


A Rádió és Televízió Újság 1970/7. számában közölték az MRT elnökségének nívódíjait, melyet az 1969. II. félévében készült kiemelkedő műsorokért és teljesítményekért ítéltek oda. Venczel Vera Az ajtó és a Voronyezs című tévédrámákban nyújtott alakításokért kapott Nívódíjat.

2010 - a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze Díj

Kiemelkedő jellemformálásáért, igényesen megmunkált, hiteles alakításaiért. A Vígszínházban több mint négy évtized bizonyítja erőteljes, színes szerepformálásaival, hogy tehetsége, tudása ma is meghatározója színházi életünknek. A különböző tévécsatornákon gyakran feltűnik arca ma már klasszikussá vált filmekben, sorozatokban. Személyisége, művészete a magyar művészeti élet integrált, kitörölhetetlen részévé vált.

..
Érdemes művész 2010
Érdemes művész 2010
Érdemes művész 2010
Ruttkai-gyűrű
Ruttkai-gyűrű
Ruttkai-gyűrű
Ruttkai-gyűrű
Ruttkai-gyűrű
Ruttkai-gyűrű
Ruttkai-gyűrű
Ruttkai-gyűrű
Ruttkai-gyűrű
Ruttkai-gyűrű
Ruttkai-gyűrű
Ruttkai-gyűrű
2011 - Harsányi Zsolt-emlékdíj

A Vígszínház évadzáró ülésén a Pesti Színházban adták át a Harsányi Zsolt-emlékdíjat Venczel Verának.

(Harsányi Zsolt-emlékdíj, amelyet Harsányi Zsolt egykori igazgatójának Amerikában élő családja alapított 1995-ben. A díjat egy arra érdemes színész, színpadi szerző, színházi hírlapíró, színikritikus, dramaturg vagy rendező kaphatja.)
Venczel Vera és Aranyos Zoltán
Fotó: Olajos Piroska
2011 - Bilicsi-díj

Venczel Vera vehette át a 2011 évi Bilicsi-díjat. Az elismerést minden évben Bilicsi Tivadar családja ítéli oda egy a családi kuratórium által választott művésznek:  "Édesapánk Bilicsi Tivadar századik születésnapján, 2001. szeptember 6-án adtuk át először a Bilicsi-díjat a MOM Kulturális Központban. A díjat V. Majzik Mária készítette. A kuratórium, vagyis mi, a család, azóta minden évben annak a művésznek "ítéljük" a díjat, aki éppolyan alázattal szolgálja Tháliát, mint Bill, mosolyt vagy könnyet tud csalni személyiségével, színjátékával az emberek arcára. Venczel Vera ilyen színésznő! Ő az idei választottunk."
Venczel Vera és a Bilicsi család  Fotó: Szkárossy Zsuzsa
Venczel Vera és a Bilicsi lányok  Fotó: Szkárossy Zsuzsa
Venczel Vera Jászai Marit olvas fel
Venczel Vera
Bilicsi Erzsébet és Venczel Vera
Venczel Vera mesél
2011 - Ruttkai Éva emlék-díj

A Ruttkai Éva-emlékdíjat december 28-án, a Hegedűs a háztetőn című előadás után adták át a közönség előtt, a színpadon. A Gábor Júlia alapította díjat mindig az a vígszínházi színész kapja, aki az elmúlt év legkiemelkedőbb művészi teljesítményét nyújtotta. Idén a társulati tagok titkos szavazatai alapján a díjat Venczel Vera kapta, immár másodszor.
Venczel Vera a színpadon
Venczel Vera a színpadon
Venczel Vera megköszöni a díjat
Venczel Vera megköszöni a díjat
Venczel Vera ujján ismét a Ruttkai-gyűrű
Szigethy Gábor, Venczel Vera és Gábor Júlia
Szigethy Gábor, Venczel Vera és Gábor Júlia
Venczel Verának Szigethy Gábor gratulál
Venczel Vera
Venczel Vera
Venczel Vera
Venczel Vera
A Vígtévé rövid beszámolója a díjátadásról.
2015 Szepes Mária-díj

A Szepes Mária Alapítvány, 2014. december 14-én, az író-tanító születésének 106. évfordulóján megalapította a Szepes Mária Díjat. E díjat olyan személyek kaphatják, akik sokat tesznek embertársaikért, a kultúráért, a gyermekekért, a Földbolygó megbecsüléséért, s azért a szellemiségért, amelyet Szepes Mária képviselt, s egész életén át szolgált.
A Szepes Mária Alapítvány kuratóriuma a Díjat elsők között Venczel Vera érdemes művésznek, Bodor Böbe színész-rendezőnek és Lőrinczy Attila író-dramaturgnak ítélte oda, a Vígszínház kis színpadán nagy sikert arató Vörös oroszlán monodráma előadásáért. Venczel Verát mély barátság fűzte Szepes Máriához. A színművész A Vörös oroszlán mű nyomán páratlan tehetségével hitelesen mutatja be az emberi szellem egyéni fejlődéstörténetét. E monodráma megálmodója és rendezője Bodor Böbe, aki Lőrinczy Attila segítségével alkalmazta színpadra a regényt. Bodor Böbe azért döntött e különleges történet feldolgozása mellett, hogy a reinkarnációról, életről és halálról szóló tudást megoszthassa azokkal is, akik még nem találkoztak ezzel a látásmóddal.
Ünnepló közönség előtt a 100. előadás utám
Lőrinczy Attila dramaturg, Venczel Vera, Bodor Böbe rendező és Almási J. Csaba a Szepes Mária alaőítvány elnöke
Venczel Vera
Szkárossy Zsuzsa fotói
2016 Magyarország Kiváló Művésze díj

A magyar művészet értékeinek gyarapítása érdekében végzett magas szintű, igényes teljesítménye elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült Venczel Vera.
Csőre Gábor és Venczel Vera a díjátadás után
Díjátadó a Pesti Vigadóban
2016 Tolnay Klári-díj

A magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért idén Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznek és Venczel Vera Jászai Mari-díjas színművésznek ítélte oda a Tolnay Klári Művészeti díjat a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöksége. A legendás színésznő emlékének ápolását célul kitűző egyesület tavaly, Tolnay Klári születésének századik évfordulóján első alkalommal döntött a művészeti díj adományozásáról.
2018 Prima díj

A Prima Primissima díj jelölteket a VOSZ elnöksége, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma, valamint érdekvédelmi, érdekképviseleti és szakmai civilszervezetek állíthatnak. Kategóriánként felállítottak egy szakmai testületet, amelyek a nagyszámú jelöltek közül kiválasztanak maximum tízet, s közülük választja ki a kuratórium a Primákat, majd a kuratórium és a VOSZ közösen a Primissimákat. A Vállalkozók Napján újabb titkos szavazás dönt a nyertesekről. A kategóriák első helyén végzők a primissimák, a két további helyezettek pedig a primák.
2018-ban Venczel Vera Prima díjban részesült Színház- és filmművészeti kategóriában.
2018prima30
2018prima12
2018prima27
2019 Magyar Filmakadémia Egyesület - Életműdíj


A Magyar Filmakadémia Egyesület az életműdíjakat az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén adta át 5 olyan magyar színművésznek, akik pályájuk során gazdagították az egyetemes magyar flimművészetet, nemzetközi megítélésében is emelve annak színvonalát.
Venczel Vera az 5 kitüntetett művész egyike, akinek a pályáját Kovács István, több filmbeli partnere méltatta.
Villáminterjú
Venczel Vera
Venczel Vera átveszi a díjat
Venczel Vera
Kovács István
Venczel Vera és Kovács István
Venczel Vera
Dénes Péter fotói